Waarom 1 Kilo Goud

Goud is duur en waardevol. Voor veel mensen vertegenwoordigt goud een belangrijke waarde en het is daarom niet zo vreemd dat er altijd heel specifiek wordt gewogen wanneer het op goud aankomt. Dit gaat vaak tot op de duizendste gram nauwkeurig, om te voorkomen dat mensen zich genept voelen en om te voorkomen dat afrondingsverschillen uiteindelijk de prijs negatief kunnen beïnvloeden. Daarom is het handig om met speciale maten en instellingen te werken. Een voorbeeld hiervan zijn de goudbaren, waarover je meer leest op onze speciale pagina over goudbaren. Een kilo goud is een makkelijk manier om te rekenen met dit product. We zullen je kort uitleggen waarom en daarover het een en ander vertellen.

Bij veilinghuizen wordt vaak gebruik gemaakt van 1 gram als indicatie van de waarde. Dat is misschien handig om de prijs inzichtelijk te maken, maar niemand koopt 1 gram goud. Zelfs een gouden ring is al een stuk zwaarder. Om de waarde-ontwikkeling van goud echt goed in beeld te krijgen, wordt vaak de maat van 1 kilo goud gehanteerd. Deze maat geeft een prettige indicatie van hoe duur het goud op een bepaald moment is, wat je er op dat moment mee kunt en hoe duur het goud is wanneer je er een hele kilo van wilt kopen. Waar je op moet letten wanneer je een kilo goud wilt gaan kopen, vertellen we je op een speciale pagina. Maar hier gaan we eerst wat dieper in op de vraag waarom wij deze maat hanteren als uitgangspunt.

Makkelijk meten – makkelijk uitrekenen

Allereerst: het is makkelijk. Makkelijk meten en makkelijk uitrekenen. Iedereen kan zich een beeld vormen van een kilo, zowel wat betreft de waarde als wat betreft de verschillende andere aspecten die hierbij horen. Overigens is het ook zo dat de waarde van het goud direct is terug te koppelen aan de maat, maar daarover later meer. Een kilo is een eenvoudige norm, die goed gebruikt kan worden om kosten inzichtelijk te maken, prijsontwikkelingen in kaart te brengen en geld te verdienen met de handel in goud. Daarnaast is het een substantiële hoeveelheid: niemand zal opkijken als jij een grammetje hebt gekocht, maar bij 1 kilo staan mensen waarschijnlijk te springen van interesse.

Handig om te meten en handig om uit te rekenen. Gewoon een vaste prijs per kilo hanteren, is misschien onmogelijk, maar wat zeker helpt is dat het goud voor een groot deel door mensen wordt gebruikt als veilige investering. Op onze pagina over 1 kilo goud als investering gaan we daar al wat dieper op in; deze maat is eenvoudig op te bergen in een kluis, het is snel inzichtelijk te maken wat het nog waard is op het moment dat je het wilt gaan verkopen en de hoeveelheden en verkopen die je er mee wilt gaan maken, zijn ook nog eens eenduidig vastgelegd bij de verschillende partijen die hier mee te maken hebben. Kortom; het werken met een maat als deze is eenvoudig.

Andere maten en vormen waarin goud wordt verkocht

Goud wordt in bijna alle denkbare vormen aangeboden. Allereerst is daar natuurlijk de gouden ring, die door veel mensen gebruikt kan worden om een huwelijk te bezegelen, een familieband vast te leggen en allerlei andere dingen te doen. Maar dat is niet de enige vorm die wordt gebruikt. In plaats van te rekenen met een 1 kilo goud, wordt er op de handelsvloer waar handelaren proberen hun slag te slaan, gebruik gemaakt van een maat die overeenkomst met de oude Engelse ounce. Deze ounce is goed voor ongeveer 31 gram in het metrische stelsel en kan daarmee ook voldoen aan de belangrijkste eisen van beleggers en gebruikers.

Eigenlijk wordt er al eeuwen in goud gehandeld met deze maten en met deze hoeveelheden. Relatief nieuw zijn de gouden munten die je kunt kopen op het moment dat je goud in je bezit wilt hebben. De Nederlandse banken zijn gestopt met het verkopen van dergelijke munten, maar ze zijn bezig met een comeback. Onder aanvoering van mensen die meer vertrouwen hebben in goud dan in de verschillende grote banken, wordt steeds vaker goud gebruikt als onderpand voor een investering of als andersoortige manier van investeren. Niet minder interessant is het feit dat het werken met goud voor veel mensen prettig genoeg is wanneer het aankomt op snelheid en gebruikersgemak: goud verkoop je zowel snel in kilovorm als in de vorm van een gouden munt.

Waar je op moet letten bij het wegen

Goud wegen is een aparte business. Waar je rekening mee moet houden en kien op moet zijn, is dat een handelshuis altijd zal proberen om geld aan je te verdienen. Daarbij wil het nog wel eens gebeuren dat de weegschaal minder goed is afgesteld dan zou moeten of dat er wordt gewerkt met een tare functie die niet helemaal klopt. De beste manier om problemen op dit gebied te voorkomen, is om zelf een weegschaal mee te nemen die je vertrouwt. Als jij dan een veel hoger gewicht meet dan de handelaar waar je het goud wilt gaan verkopen of omgekeerd, dan moet je een aanvraag indienen voor een nieuwe weging of op zoek gaan naar een andere aanbieder. Gelukkig komt het steeds minder vaak voor, maar vroeger ging er veel mis op dit gebied.

Zorg er ook voor dat het geld dat je wilt gaan uitgeven, geen geld is dat je nodig hebt voor het dagelijkse levensonderhoud. De kans dat je namelijk een fikse vergoeding moet betalen voor degene die het verkopen voor jou verzorgt, is groot. De man of vrouw die de handel reguleert moet natuurlijk ook een boterham verdienen. Daarom is het van belang om niet zo maar geld uit te geven en heel goed na te denken over de gevolgen op het moment dat jij 1 kilo goud wilt gaan kopen. Het wegen is daar een belangrijk onderdeel van, maar niet het allerbelangrijkste. Over het kopen van deze maat en dit gewicht, lees je meer op de hiervoor speciaal bestemde pagina.