Waarde 1 Kilo Goud

Wat is de waarde van 1 kilo goud?

Er is niet zoiets als een standaardwaarde van 1 kilo goud, we moeten je in dit geval even teleurstellen. De goudprijs is gebaseerd op een groot aantal factoren, maar het is bovenal een prijs die op de internationale markt wordt geboden voor een ounce oftewel 31 gram. Dat bedrag wordt door een handelaar in Nederland weer op een bepaalde manier geïnterpreteerd en daarna ingezet om een bedrag mee vast te stellen. Het is dus lastig om de waarde van 1000 gram van deze grondstof te duiden in de vorm van een vaste prijs. Het is simpelweg aan de handelaar om te bepalen hoeveel geld de goudstof precies waard is wat hij er voor over heeft. Daar komt een deel handel bij kijken en een deel speculatie. Komt het voor de handelaar goud uit en kan hij er een mooi slaatje uit slaan, dat zijn de vragen.

Meestal kan hij dat, want de goudhandel heeft in de afgelopen jaren (wederom) een grote vlucht genomen. Mensen blijven het bezit van gouden munten, baren goud of zelfs nog grotere gewichten, als fantastische investering en veilige haven zien. Daarmee onderscheidt goud zich van andere grondstoffen zoals olie, uranium of zilver. Het is interessant om te zien dat de waarde van goud zich door de jaren heen steeds vaker stijgend heeft ontwikkeld. Dat heeft te maken met de economische crisis, die door veel mensen reden is gebleken hun geld in een veilige belegging en waardevaste goudbaar of gouden munt te steken.

Waarom is de waarde van 1 kilo goud van belang?

Het kan zijn dat jij 1 kilo goud wilt gaan kopen. Dat kunnen we ons zo wel voorstellen. Dan is het natuurlijk van belang dat je bijna precies weet wat de waarde van de grondstof of het edelmetaal is. Daarnaast wil je de kwaliteit weten van het goud dat je wilt gaan aanschaffen en is het noodzakelijk om een goed en duidelijk beeld te hebben van de aanbiedersmarkt die er op dit moment is. Overigens is het niet onbelangrijk om hierbij te vertellen dat je de waarde van een gouden munt of het kopen van goud altijd zeer goed voorbereid moet doen. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat je geld misloopt en dat je genept wordt door de handelaar waar je 1 of 1000 gram goud wilt kopen.

Het is dus van belang om de waarde te kennen, simpelweg omdat deze waarde in grote mate de prijs bepaalt die je onderaan de streep betaalt voor je goud. Niettemin nemen veel mensen niet de moeite om de prijs even goed door te nemen en staren ze zich blind op de uiteindelijke betaling die ze moeten gaan doen. Mensen gaan er vanuit dat de waarde zich toch altijd positief ontwikkelt, maar hier geldt wel expliciet dat de waarde van het gebodene nogal eens kan variëren en wisselen. Daarom raden we je altijd aan om de waarde van goud en de waarde van kilo’s goud altijd goed te berekenen en volledig doorgerekend tot je te nemen.

Wat bepaalt de waarde van het goud?

Dit onderwerp komt nader aan bod op de volgende pagina over de waarde van goud en de goudkoers, maar we willen toch kort even ingaan op wat de waarde van het goud nou precies bepaalt en hoe deze waarde wordt samengesteld door mensen die er verstand van hebben (lees: de internationale markt voor goudhandel). Deze waarde wordt vaak weergegeven in een bedrag dat een ounce goud ongeveer kost. Een ounce goud is iets meer dan 31 gram en de prijs heeft de afgelopen jaren tussen de 1000 en 1400 dollar per ounce gefluctueerd. De waarde van het goud wordt bepaald door deze dagkoers, maar nog door iets anders belangrijks.

Dat andere belangrijke element dat de goudkoers bepaalt, is de waarde die een handelaar toekent aan 1 kilo goud en het bedrag dat hij er tussen uit wil trekken. Je kunt je natuurlijk voorstellen dat het handelshuis waar jij de grammen wilt gaan kopen, ook iets wil verdienen aan de bestelling die je plaatst. Daarom zit er vaak een bepaalde marge tussen het door jou gewenste aantal grammen of misschien wel onsjes of ponden en de waarde die op de dagmarkt wordt gehanteerd. Je moet hier goed mee opletten; het kan zo maar zijn dat je per kilo minstens 5 tot 10% te veel te betaalt ten opzichte van wat andere handelaren bieden. Dit moet je zien te voorkomen omdat je anders duidelijk een dief bent van je eigen portemonnee.

Hoe kun je de waarde van jouw goud omzetten?

Je kunt de waarde van het goud dat je in je bezit hebt, op meerdere manieren omzetten. Het is namelijk ook zo dat je op het moment dat je voldoende goud in je bezit hebt, je klaar bent om goud te verkopen. 1 Kilo goud (ver)kopen doe je bij een webshop of bij een specifieke aanbieder van goud. Deze aanbieders vind je over de gehele wereld, maar het is wel goed zoeken. Doorgaans zijn de aanbieders goed geïnformeerd over de prijs van het goud en kun je bij hen terecht voor een volledig beeld van de prijs en van het bedrag dat het je op gaat leveren. Daarmee onderscheidt het verkopen van goud zich niet echt van het verkopen van andere stoffen.

Het draait in beide gevallen simpel gezegd om vraag en aanbod. Aanbod van goud en een hogere vraag, leidt uiteindelijk tot een hogere prijs. Zo simpel is het en zo simpel zal het in de afzienbare toekomst ook blijven. Waar je wel rekening mee moet houden, is de waarde van het goud. Het kan namelijk zo zijn dat deze waarde verschilt van de waarde die het goud een dag geleden had. Daar moet je elke keer op letten, want het op een goede manier verkopen van goud betekent ook dat je rekening houdt met al deze mogelijkheden en problemen. Het handelshuis waar je het goud wilt kopen, en dat kan variëren van 1 kilo tot 1 gram, weet je daarover ongetwijfeld meer te vertellen.