Goud vs Zilver

‘Always believe that you’re gold’, zong Spandau Ballet al. Misschien niet heel erg relevant, maar het is wel een indicatie dat goud altijd als iets wordt gezien dat hoger of meer waard is dan zilver. Je ziet het in de sport, waar de plek voor de nummer 1 altijd wordt beloond met een gouden plak of medaille. De nummer twee krijgt de zilveren medaille. Ook leuk, maar niet zo mooi als de eerste plak. Een gouden huwelijk is vijftig jaar en wordt door veel mensen gezien als een ultieme bekroning. Een zilveren huwelijk is ook leuk, maar eigenlijk een opmaat voor het gouden huwelijk. De boodschap is duidelijk: goud staat bovenaan in de rangorde, zilver volgt als tweede. Een kilo goud zou dan ook wel duurder zijn dan een kilo zilver.

Dat is ook zo, maar we willen dit geen strijd laten worden van de nummer 1 tegen de nummer 2. Want ondanks dat goud dus inderdaad hoger in aanzien staat dan zilver, heeft zilver voor mensen die hiervan gebruik willen maken toch wel het een en ander te bieden. Dat betekent dat zilver een aantrekkelijk alternatief kan vormen voor mensen die wel eens iets anders willen dan een mainstream product zoals goud. Overigens is het ook zo dat het gebruiken van goud en zilver in producten een steeds hogere vlucht lijkt te nemen, maar daarover kunnen we je later en verder op deze pagina wel iets meer vertellen. We zullen nu eerst de voordelen van zilver ten opzichte van de voordelen van goud noemen.

Voordelen van zilver

Ten opzichte van de delfstoffen goud en platina, heeft het kopen van 1 kilo zilver een aantal voordelen. Die voordelen gaan we hier proberen te benoemen. Het eerste voordeel is dat je in een wat meer unieke markt je geld investeert. Natuurlijk, goud is leuk om voor een investering en spreekt in eerste instantie misschien wat meer aan dan zilver. Maar realiseer je wel dat al deze opties behoorlijk wat te bieden hebben voor iedereen die houdt van de handel in delfstoffen en van de handel in producten met waardes die behoorlijk kunnen fluctueren. Een groot voordeel van zilver is derhalve dat de waarde van de delfstof iets minder fluctueert.

Natuurlijk, de waarde van 1 kilo zilver is net zo gevoelig voor de conjunctuur bewegingen in de economie als de waarde van goud. Maar er speelt meer in dit geval. Want de waarde van zilver is ook voor een deel afhankelijk van hoe de vraag naar bepaalde producten zich ontwikkelt. Omdat zilver in eerste instantie ook een product is waarmee bepaalde andere producten draaiende kunnen worden gehouden, wordt de prijs van zilver niet alleen bepaald door het sentiment op de markten. Daarmee wordt de koers van 1 kilo zilver wat stabieler in vergelijking tot de koers van 1 kilo goud. Dat kan voor veel mensen een reden zijn om te kiezen voor zilver als investering in plaats van goud.

Voordelen van goud

Goud heeft andere voordelen. Allereerst zullen mensen niet snel overstappen op zilver voor hun betalingen, op het moment dat de algehele bankensector wereldwijd in dreigt te storten. Zilver is in die zin voornamelijk een product met een aantal belangrijke toepassingen in elektronica en niet zo zeer een waardevast sentimenteel product. Dat is goud wel en goud kent ook een rijke geschiedenis wanneer het gaat om bijvoorbeeld standaarden voor het kopen van bepaalde producten of het bijhouden van ontwikkelingen op bepaalde markten. Goud kent in die zin een groot aantal andere voordelen die zilver niet kent.

Het effect van de beurskoersen en de wereldeconomie ebt langer na bij goud. Dat biedt kansen voor mensen die willen investeren in 1 kilo goud en hier misschien wat geld mee willen verdienen. Het biedt ook onzekerheid voor de mensen die liever zien dat hun geld vast staat en dat ze geen risico lopen om het geld dat ze hebben betaald voor de 1000 gram van een bepaald product liever niet in waarde zien verminderen. Goud kan dus voer zijn voor speculanten, die de prijs opdrijven en weer uitstappen op het moment dat ze hun winst maken. Een voordeel, maar ook een nadeel. In feit is het dus aan jou persoonlijk wat je kiest. En of je kiest. Want dat hoeft natuurlijk niet.

Stel. Je hebt geld voor 1 kilo goud of voor 1 kilo zilver. Wat doe je dan? Welke van de twee kies je? En in welke vorm? Koop je fysiek goud of koop je een afgeleid derivaat van goud of zilver, zoals een turbo of een tracker (lastige beursspeak, maar dit zijn producten waarvan de prijs weer is gebaseerd op de prijs van bijvoorbeeld goud of zilver). Wij raden je aan om, voor een spreiding van het risico in je portefeuille te kiezen voor een gecombineerde aankoop. Het is dan aan jou om te bepalen wat je het meest voordelig vind en het best vind passen bij jouw persoonlijke situatie. Want daar draait het uiteindelijk om.
Op onze pagina over het kopen van 1 kilo goud hebben we het over motieven van handelen. Wat is de reden dat je een bepaald product koopt en wat is de reden dat je er voor zou kiezen om je aandelen of beleggingsportefeuille aan te vullen met goud? Zijn daar goede redenen voor en zo ja wat zijn die redenen? Wil je een appeltje voor de dorst of wil je zeker zijn van het feit dat jij iets hebt dat een bepaalde waarde symboliseert op het moment dat de grootste banken dreigen om te vallen? Dat kunnen allemaal motieven zijn om goud of zilver aan te schaffen, liefst natuurlijk met kilo’s tegelijk. Denk daar goed over na en kies dan het zwaartepunt. In beide gevallen is er iets voor te zeggen en in beide gevallen kun je of een fysiek product kopen of een afgeleid product. Heel veel succes bij het maken van deze keuze!