10 Goud Vragen

Waarom is goud zo veel waard?

De belangrijkste reden dat goud zo veel waard is, is de schaarste. Een basisregel in de economie leert dat naarmate het aanbod daalt en de vraag groeit, de prijs hoger wordt. Een simpele wet van vraag en aanbod. Daarnaast heeft goud een zekere sociale waarde. Het wordt door veel mensen als prettig ervaren om met goud gezien te worden en dat betekent ook dat mensen er een speciale culturele ‘bonus’ aan toevoegen. Het is ook zo veel waard omdat het voor mensen gewoon heel erg belangrijk is om waardevast goud te hebben.

Waarom kiezen voor goud?

Bedoel je een gouden ring of bedoel je het investeren in goud? In het eerste geval: omdat goud mooi is en de moeite meer dan waard. In het tweede geval: omdat het investeren in goud een groot aantal voordelen oplevert. De vraag hieronder behandelt dit in meer detail, maar het is in ieder geval zo dat wanneer je 1 kilo goud wilt gaan kopen, je de beschikking moet hebben over een mooi bedrag aan cash en een goede waarde die je kunt inzetten om het een en ander daadwerkelijk af te ronden en te kopen.

Wat is het voordeel van een investering in goud?

De voordelen zijn legio. Allereerst is daar natuurlijk het grote voordeel dat een investering in goud, zoals alle investeringen, op de lange termijn geld op kan leveren. Je kunt een bedrag terugverdienen op het moment dat je genoeg investeert en dat is voor veel mensen een zeer prettig idee dat eigenlijk overal ter wereld navolging krijgt. Een ander voordeel is het feit dat je een fysiek product in je bezit hebt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een aandeel, een derivaat of een obligatie. Daarom zijn er veel voordelen verbonden aan het investeren in goud.

Zijn er andere delfstoffen die zo veel waard zijn?

Natuurlijk, maar er is een reden waarom daar iets minder in gehandeld. Uranium bijvoorbeeld, is in kilovorm stukken meer dan een kilo goud. Toch wordt daarin een stuk minder gehandeld door particulieren en bedrijven, simpelweg omdat het schaarser is en een gevaar op kan leveren voor de volksgezondheid. Overigens zijn diamanten ook zo schaars en zo veel waard, maar daar wordt op een hele andere manier veel in gehandeld en veel van verkocht. Dus ja, er zijn delfstoffen die net zo veel op wel meer waard zijn dan 1 kilo goud.

Waar koop je goud?

Goede vraag, met een lastig antwoord. Vroeger kocht je goud bij de bank, maar dat is momenteel niet meer het geval. In de volgende vraag lees je waarom het niet meer mogelijk is om 1 kilo goud of een vergelijkbaar gewicht bij de bank te kopen. Je moet nu je heil zoeken tot het kopen van goud via internet. Er is een groot aantal webshops dat zich bezig houdt met de verkoop van goud en de verkoop van dit product via internet. Goud kopen is op die manier betrekkelijk eenvoudig; je moet er alleen wel voor zorgen dat de waarde op een bepaalde manier helemaal overeenkomt.

Waarom zijn de banken gestopt met het verkopen van goud?

Hiervoor is een aantal redenen aan te wijzen. De belangrijkste reden is dat de opslag van het goud te duur werd voor de banken. De banken kregen steeds meer moeite om de financiering van het goud op die manier rond te krijgen. Ook het feit dat op andere velden, zoals de aandelen handel en de handel in derivaten en meer geld is te verdienen volgens de banken, heeft er toe geleid dat de verkoop van 1 kilo goud of andersoortige producten is teruggevallen en niet meer via de banken verloopt in Nederland.

Is de handel in goud net zo gevaarlijk als de handel in aandelen?

et hangt er vanaf wat je verstaat onder ‘gevaarlijk’. Het risico op een prijsdaling is natuurlijk altijd aanwezig, zeker in onzekere tijden. Grofweg gezegd mag je er vanuit gaan dat goud minder waard wordt op het moment dat de beurzen het goed doen en dat er veel geld wordt verdiend in de aandelen- en obligatiehandel. Als de economie inzakt, zal de prijs van goud stijgen. Wanneer je deze basisregel hanteert, kom je al een heel eind in de handel met goud en derivaten.

Wat is een goudkoorts?

Iedereen kent natuurlijk de goudkoorts uit het wilde westen. Mensen draaiden helemaal door om maar zo veel mogelijk goud te kunnen kopen. Op dit moment speelt hetzelfde een beetje. Goud is enorm populair en we moeten uitkijken dat er niet al snel sprake is van een dergelijke goudkoorts. Want dan wordt het kopen van 1 kilo goud of ongeveer duizend gram, een stuk duurder. Het is nog niet zo ver, maar let er op wanneer je twijfelt over de aankoop en of je geld wilt verdienen met het kopen van goud.

Waarom zou ik een kilo kopen?

Op onze speciale pagina over het kopen van goud, vind je hierover een stuk meer informatie. Dit heeft betrekking op de verschillende motieven die mensen kunnen hebben bij het aanschaffen van goud. Zo kun je het zien als investering voor de oude dag, als geld dat je goed kunt gebruiken om zeker te zijn van cash op het moment dat de banken in elkaar storten of als diversificatie van je aandelenportefeuille. Goud kopen is eenvoudig en een kilo heb je zo in je bezit. Maar let erop dat je wel weet vanuit welk motief je handelt.

Wat is van belang bij het aanschaffen van goud?

Je moet een redelijke duizendpoot zijn op het moment dat je goud wilt gaan kopen. Onder meer op het gebied van financiering, beurskoersen en ontwikkelingen die betrekking hebben op de koers van goud, moet je het een en ander weten. Zorg er dus voor dat je goed op de hoogte bent op het moment dat je goud wilt gaan aanschaffen. Alleen zo kun je voorkomen dat je een dief van je eigen portemonnee wordt en het verkeerde goud koopt op het verkeerde moment.