1 Kilo Goud als Investering

Een interessante vraag, die in de drie alinea’s hieronder verder behandeld zal worden. Het komt er op neer dat goud als product in grote mate wordt gezien als investering voor de lange termijn. De redenen waarom goud een goede investering en besteding zou zijn, komen aan bod in dit artikel over alles dat met goud te maken heeft. Natuurlijk gaan wij er vanuit dat je direct voor ‘the full monty’ gaat en dat is 1 kilo goud. Op het moment van schrijven vertegenwoordigt dit gewicht aan goud een waarde van tussen de €30.000 en €35.000. Een fiks bedrag, dat voor veel mensen aanleiding biedt om eens na te denken over de mogelijkheden om misschien een kleiner bedrag te investeren. Maar voor dit artikel hanteren we de 1 kilo norm.

Waarom zou je kiezen voor goud als investering? In veel gevallen is dat niet zo eenvoudig te beantwoorden als het lijkt. Voor veel mensen geldt namelijk dat ze hun eigen besteding en investeringsplannen hebben. Niemand is gelijk wanneer het aankomt op bijvoorbeeld het investeren in goud of het investeren in andersoortige producten. Daarmee is een belangrijk kenmerk van goud direct benoemd. Want het hebben van goud en het kunnen investeren van goud is iets dat voor veel mensen niet zo maar is weggelegd. Het vraagt analyse en een hoge mate van kennis van de markt. Waarom je dan toch moet kiezen voor goud staat hieronder in 3 heldere alinea’s beschreven. We hopen dat je er wat aan hebt!

Appeltje voor de dorst

Allereerst: goud kan gezien worden als appeltje voor de dorst. Wanneer 1 kilo goud in huis hebt en je verkoopt deze na 20 jaar weer met een winst van zo’n 50 procent na correctie voor inflatie, dan weet je zeker dat je een mooi rendement hebt behaald. Het goud dat je dan fysiek in huis hebt, kan letterlijk worden gezien als goudmijntje op het moment dat je cash nodig hebt. Veel mensen kopen geld met deze insteek; ze verwachten gelijksoortige rendementen als met aandelen of andere beleggingsproducten. Bij goud hangt dit onder meer af van de wereldmarkt, de stabiliteit van de markten en meer van dat soort klassieke termen.
Over het algemeen geldt: hoe meer de markt voor bijvoorbeeld aandelen en obligaties volatiel is, hoe groter de kans dat de 1000 gram goud die je hebt gekocht in waarde gaan stijgen. Niet onbelangrijk dus, want het verdienen van geld is voor veel mensen een eerste insteek wanneer het aankomt op het kopen van een dergelijk product. Goud biedt ook een andersoortige zekerheid en die zullen we in de volgende alinea’s even bespreken. We kunnen alvast verklappen dat deze zekerheid net zo belangrijk is als de waarde-ontwikkeling die het goud in het algemeen doormaakt. Zekerheid is natuurlijk een relatieve zekerheid; de kans dat het daadwerkelijk op die manier uitkomt hoeft niet per se zo te zijn, maar de mogelijkheden daartoe zijn wel vrij groot. Al met al zijn er veel mogelijkheden en daarover lees je hieronder meer!

Vaste waarde en zekerheid

In tegenstelling tot aandelen, derivaten en andere beleggingsproducten, heeft goud een relatief vaste waarde. Natuurlijk, er treedt wel eens een prijsverschil op wanneer je een kilo goud hebt gekocht, maar over het algemeen ligt de prijs redelijk vast en is deze prijs volledig toe te schrijven aan de ontwikkelingen op de wereldmarkt. In de afgelopen jaren zijn de ontwikkelingen door de bank genomen zeer positief geweest, wat heeft geleid tot een vrij hoge, maar nog niet onbetaalbare goudprijs. De kans dat goud daalt op het moment dat de andere markten weer aan beginnen te trekken, is niet zo heel groot. Er is sprake van een redelijk waardevaste prijs voor het goud en dat is voor veel mensen een prettig idee.

Die zekerheid en die vaste waarde van het goud zijn voor veel mensen reden om hier voor te kiezen wanneer zij het geld willen investeren en willen wegzetten voor lange termijn. Daarom raden wij je aan om na te denken over een investering in 1 kilo goud. Een hele kilo is misschien veel, maar voor de lange termijn weet je vrijwel zeker dat je hier echt iets mee kunt. Daarnaast is er nog een andere reden om te kiezen voor dit type investering. Het is een investering die fysiek aanwezig is, in huis of in een afgeschermde kluis. Daarover gaat de volgende alinea.

Fysiek aanwezig in huis of in de kluis

Veel van het geld dat wij in ons bezit hebben, staat op de bank. Dat gaat meestal in de vorm van giraal geld: een bedrag op een spaar- of betaalrekening, een papieren waarde van de aandelen of van het huis waar je in woont. Steeds vaker wordt vermogen dan ook opgebouwd in een papieren vorm; je weet dat je een bepaalde waarde aan geld tot je beschikking hebt, het is alleen zo dat je er niet direct bij kunt op het moment dat je het nodig hebt. De aandelen kunnen er even niet gunstig voor staan; het huis kan even niet verkocht worden. Met andere woorden: je kunt niet aan je papieren geld en je kunt het dus ook niet aanwenden voor een aankoop o.i.d.

Met goud is dat anders. Goud is in je bezit. Wanneer jij een kilo goud hebt gekocht en 1000 gram van dit materiaal in je bezit hebt, kun je feitelijk altijd en overal deze waarde omzetten in cash of eventueel een cheque of giraal geld. Je hebt dus een waardevaste investering die je in de kluis kunt leggen of weg kunt steken op het moment dat je denkt dat dit het beste is om te doen. Niet verkeerd dachten wij zo en dat blijkt te kloppen: steeds vaker kiezen mensen er voor om een gouden investering te doen en een aantal gram of misschien zelfs een hele kilo goud aan te schaffen. Wij raden je aan om eens te kijken op onze pagina over goud kopen als je hierover meer wilt weten.